פתאום באמצע החיים ובלי עבודה. מצב די מטלטל, בלשון המעטה.
זה קרה לשלושה אנשים הגיעו אלי השבוע, וסיפרו לי את סיפורם. סיפוריהם אולי נשמעים שונה, אך כולם הגיעו לאותה מסקנה. המסקנה היא, שלמצב הזה הם יכלו להגיע לגמרי אחרת, לו רק היו מתכננים את חייהם קדימה.
הראשונה סיפרה לי – "לא חשבתי שזה יקרה לי. זה נחת עלי כרעם ביום בהיר- פתאום התמזגה החברה שלי עם חברה אחרת ואני בחוץ".
הסיפור של השני – "הגיע בוס חדש והכול השתנה. מעובד מצטיין הפכתי להיות העובד, שהוא רצה לפטר, על מנת להביא מישהו משלו…".
מציאות חיים שלישית סופרה כך -"האמת היא, שאף פעם לא חיפשתי עבודה. חיי גלגלו אותי ממשרה למשרה. אף פעם לא עצרתי לחשוב או לתכנן את המחר. עכשיו אני בגיל 40 ומחוץ למעגל עבודה. לו רק חשבתי קדימה…".

אני פוגשת המון את התופעה הזו של ההלקאה העצמית. זה באמת מרגיז, להיות במצב, שבדיעבד ניתן היה להימנע ממנו. הם כבר למדו את הלקח, וחשוב לי שאתם תלמדו מהסיפור שלהם ולא תגיעו לאותו מקום. אז איך אפשר למנוע מצב שכזה?

טיפים ליצירת עתיד תעסוקתי טוב יותר
לא לשקוט על השמרים
– לדאוג להיות מעודכנים בתוכנות/ כלים / שיטות חדשות וכו'.
להתחכך בברנז'ה המקצועית
– להגיע לכנסים/ הרצאות/ השתלמויות , להיות שייכים/ פעילים בפורומים מקצועיים, וזאת על מנת להיות מעודכנים, מוכרים ומרושתים.
לבחון מגמות בשוק
– אני מציעה לקרוא מודעות דרושים בתחום העיסוק שלכם, ולבחון מה הידע, הכישורים והניסיון הנדרשים והאם אתם נדרשים להשלמות על מנת להיות יותר אטרקטיביים.
הערכת תנאי העסקה שלכם מול המוצע במשק
– לדעת תמיד האם תנאי העסקתך (שכר/ שעות עבודה וכו') תואמים למה שמציע שוק העבודה, האם הם יותר טובים ממה שמוצע (סיבה להעריך יותר את מקום העבודה שלך) או פחות טובים מהמוצע (זו עשויה להיות סיבה להתחיל לפזול לצדדים). חשוב לזכור ששביעות ממקום העבודה לא נמדדת רק במונחים של תנאי העסקה אלא גם מערכים כגון – שייכות, הערכה, הגשמה ועוד.
הקשבה למחפשי עבודה
– במיוחד כאלה שהם בתחום העיסוק שלך, שכן מאותם אנשים ניתן להשיג מידע רב שעשוי להיות שימושי ביום מן הימים, כגון – חברות השמה טובות בתחום/ הדהנטרים, דרכים אפקטיביות למציאת עבודה, מיהן החברות שמציעות תפקיד שעשוי לעניין אותך, מהן תנאי ההעסקה הנוכחיים, כיצד הם חיפשו עבודה ומה היה הכי משמעותי בעיניהם שעזר להם למצוא עבודה. מחפשי עבודה שמצאו עבודה ישמחו לחלוק איתך את המידע החשוב הזה.
בחינת האטרקטיביות שלכם בשוק
– אני מציעה לשלוח מידי קורות חיים ולבחון האם הם זוכים למענה, והאם אתם עוברים ראיונות ומבוקשים. כמובן, שיש לקחת בחשבון שמהלך שכזה עשוי להתגלות למעסיק ולפגוע בכם לכן כדאי לשקול למי להעביר ולמי לא.
רישות הקשרים שלך
– זה תמיד טוב ותמיד יכול להיות לכם לעזר. נקודה. אנשים רבים היו עסוקים בעבודתם וכשמצאו את עצמם מחוץ למעגל העבודה גילו שאין מי שיעזור להם. אל תגיעו למקום הזה! תחזקו קשרים עם כמה שיותר אנשים סביבכם – קולגות, מנהלים, לקוחות וחברים. אי אפשר לדעת ממי תצמח הישועה מחר.

סיכום
שוק העבודה השתנה, ואנשים רבים מוצאים את עצמם משנים תפקידים ומקומות עבודה בתדירויות גבוהות רבות מבעבר, בין אם ביוזמתם ובין אם לאו.
תכינו את הקרקע לעתיד לבוא, תכננו את הקריירה שלכם, תכינו את עצמכם ליום שבו תחפשו עבודה, ואל תחשבו "לי זה לא יקרה", כי מי יודע מה ילד יום?
עשו כל שביכולתכם לנווט את חייכם בתבונה ועסקו בבניית קריירה לאורך כל שנות עבודתכם.

נירית גלר ג'מילי (MA) – יועצת למציאת עבודה