כל כך הרבה עובדים חווים בוס גרוע. וזה כואב, וזה עשוי לכאוב למשך שנים רבות…
היא סיפרה לי כך: "חלפה לה שנה, ואני עדיין לא אני. הייתי אחת, שמשיגה כל שרוצה. תמיד אמרו לי שאני משדרת המון בטחון עצמי, קסם אישי, ויכולות מיוחדות שבזכותן קודמתי והצלחתי להשיג משרות נחשקות. הייתי עובדת מוערכת, מאושרת במה שעושה ומצליחה בעבודתה, עד שהגעתי לתפקיד האחרון באחד הארגונים הנחשקים במשק. דיכוי – זו המילה! באמת שניסיתי להוכיח שאני ראויה, מקצועית ואפילו בת אדם טובה אך לא הצלחתי להגיע אליו. הוא ניסה בכל כוחו לחסום אותי בכל כוון בו פעלתי, מידר אותי, הכפיש אותי ואני לא וויתרתי. חשבתי לעצמי- "אני אפצח אותו, אני אגיע אליו".
"זה הבן אדם" – אמרו לי כולם." את כאן כבר קרוב לשנה, אף אחד לא שרד כל כך הרבה זמן, אף אחד לא הצליח איתו".
אחרי שנה של השתדלות שלא נגמרת זה נגמר בפיטורין.
נשברתי.
נופצתי לרסיסים.
אני לא אני.
אני פשוט לא מצליחה להציג את עצמי כמו שצריך בראיונות עבודה, מפחידה אותי השאלה – "מה יגיד עליך הממונה שלך", שלא לדבר על בקשת ממליץ ממקום עבודה אחרון.
איך יוצאים מהמעגל הנוראי הזה?
מגיעים אלי מחפשי עבודה רבים, כשהם פגועים עד עמקי נשמתם.
זה פוגע חזק בנשים, בגברים ובכל גיל. לפעמים הפגיעה נובעת מהעובדה שפיטרו אותם, לעיתים מהדרך שבה פיטרו אותם, וישנה פגיעה גדולה אף יותר – כל אותם, שחוו ממונה שלאורך זמן רב "ירד לחייהם" וערער בהם את האמונה בעצמם וביכולותיהם.
זה ממש לא מנת חלקם של אנשים חלשים וחסרי ביטחון בלבד. סיטואציה שכזו יכולה לקרות גם לאנשים מוצלחים ובטוחים בעצמם, לרסק אותם ולערער את האמונה שלהם בעצמם וביכולות שלהם.
אז איך מהמקום הנמוך הזה אפשר לשכנע אחרים שאתם ראויים, כשמשהו בתוככם לא מאמין שאתם באמת טובים, הכי טובים, יותר מכל המתמודדים האחרים?
ומה לגבי ממליץ? לתת אותו? הרי אתם יודעים מה הוא יגיד עליהם, וברור שזה לא יקדם אתכם ורוב הסיכויים אף יכשיל, אז מה לעשות?
במקרה זה אתם נדרשים לבצע שתי פעולות חשובות
הראשונה – להזכיר לעצמכם מה אתם שווים – מה יש לכם להציע ולשכנע את עצמכם, שאתה ראויים ושווים, שכן את זה אנחנו "מוכרים" לסביבה שלנו ולמעסיקים הפוטנציאלים.
לעיתים שהייה בסביבה תומכת עשויה לחזק בכם את הביטחון ולהחזיר אתכם ל"דרך המלך". לעיתים ייעוץ אישי יכול לעזור לכם לאסוף את עצמכם, להוציא אתכם לפעולה ותוך כדי תנועה הביטחון יחזור אליכם. ולעיתים, בפציעה לא פשוטה, רק התערבות של פסיכולוג או פסיכיאטר יכולים לעזור לכם.
שנייה – למצוא ממליץ מחליף – מי אמר שרק הממונה הישיר יכול לתת עליכם חוות דעת? גם מנהל בכיר יותר יכול לתת עליכם חוות דעת או מנהל משאבי אנוש וגם לקוח מאוד גדול שהענקתם לו שירותים באופן קבוע לשביעות רצונו וכוי"ב.
לחילופין, אפשר לבחור באמת לאמיתה. משמע, ללמוד לספר את הסיפור באותנטיות, כך שמעסיק פוטנציאלי יבין שיש כאן ממליץ עוין.
סיכום
כמעסיקה נתקלתי פעמים רבות במועמדים לעבודה, שראיתי את החשש הנשקף מעיניהם, כאשר שאלתי אותם על המעסיק האחרון.
ולא, לא פסלתי אותם, ובחלקם אף בחרתי, העסקתי והם הוכיחו שהם עובדים ראויים ביותר.
הכול תלוי בדרך בה מספרים, משתפים, במילים שבוחרים לספר, בסיפורים שבוחרים לא להרחיב.
מה שחשוב לי להדגיש כאן זה, שמספיק סבלתם מהמעסיק הזה.
אין שום סיבה שתמשיכו לסבול בגללו.
ניתן לנטרל את השפעתו, וזה תלוי רק בך. ברצונך להמשיך הלאה. בדרך בה ניתן להציג את מה שקרה למעסיק הפוטנציאלי, ולהמשיך לתעסוקה ראויה באמת.
ולא, זה לגמרי לא פשוט, אך זה אפשרי.
אני מקווה שכל הטיפים האלה יעזרו לך להתגבר על הבוס הגרוע שלך.
ואם כל אלה לא מספיקים אני אשמח להכין אותך לראיון עבודה, אלמד אותך כיצד להציג את הסיפור שלך בצורה אותנטית מצד אחד ומקדמת מצד שני, בתקווה שכל אלה יעזרו לך להתמודד טוב יותר בתהליך מציאת עבודה.
מעכשיו הכול תלוי בך, זה הזמן לעזוב את הבוס הגרוע ולהמשיך הלאה, וזה אפשרי!
אני איתך עד למציאת עבודה
נירית גלר ג'מילי – יועצת למציאת עבודה