אין קביעות היום. עבודה המגשימה את היעוד זוהי הקביעות החדשה! מה היעוד שלך?
אנשים אשר מגשימים את היעוד שלהם, הם אנשים מסופקים ובריאים יותר. וברשותכם, אני מוסיפה עוד משפט, שעדיין לא נכתב ולא נחקר (אך אני בטוחה שהתוצאות שלו יהיו מובהקות!) – אנשים שבעבודתם מגשימים את הייעוד שלהם מפחיתים באופן משמעותי את הסיכויים להיות מפוטרים.
עבודה שיש בה הגשמת היעוד היא הקביעות החדשה!
וזו הסיבה, שנכון לך לעצור ולשאול: מה היעוד שלי?
האם הייעוד שלי בא לידי ביטוי בעבודתי?
אנשים רבים עדיין לא פצחו את הסוד, ועדיין לא גילו מהו ייעודם בחיים.
ישנן תיאוריות רבות העוסקות בנושא היעוד, וחלקן שונות מכל מה שייכתב בהמשך.
ייעוד- מה זה?
ישנם הגדרות רבות ל"יעוד".
אני מגדירה יעוד: עיסוק מתוך יעוד הינו דבר-מה שאנו עושים, אשר גורם לנו להרגיש סיפוק רב ולהאמין שבעשייה זו אנו ממצים את מרב הפוטנציאל הטמון בנו.
דבר-מה שהוא התוצר הכי טוב, שאנו יכולים לתרום בעולמנו. כשאנו נוגעים ביעוד שלנו אנחנו מאושרים, מסופקים, בריאים ומוגנים יותר.
אנשים רבים מגשימים את ייעודם בעבודתם אך ניתן להגשים את היעוד באופנים רבים ומגוונים, לדוגמא: ישנם רבים אשר מגשימים את ייעודם באמצעות התנדבות או בתחביב שמתקיים לאחר שעות העבודה ועוד.
בכתבה זו אתייחס ליעוד תעסוקתי, כזה אשר משתלב עם העבודה.
מתי אגלה מהו היעוד שלי?
פגשתי בחיי אנשים שכל חייהם ייעודם היה ברור להם.
אתם בטח מכירים אותם, כאלה שתמיד ידעו שיהיו רופאים/ עורכי דין/ שידריכו ילדים או כאלה שמאז ומעולם יעדו את עשייתם לחולל שינוי בעולם ועוד.
ישנם אנשים רבים, שבחרו את עבודתם בלי לחשוב על היבט היעוד, ורק כששינו את עבודתם הבינו את השפעת היעוד שלהם על הנאה שלהם מהעבודה, ועל התוצרים האיכותיים שהם מפיקים כשהיעוד בא לידי ביטוי. כשזה קורה, קשה מאוד (ולעיתים בלתי אפשרי) להתפשר בעבודה, שאינה מביאה לידי ביטוי את ייעודם.
היעוד יכול לבוא לידי ביטוי בסוגי עבודות שונות, ולעיתים נראה כי אין חוט המקשר בין העבודות שנבחרו, אך לאחר בחינה מעמיקה ניתן לשים לב שהיעוד הוא החוט המקשר בין כל סוגי העבודות.
חגית, היא סיפור שכזה: חגית החלה את דרכה המקצועית כיועצת ארגונית ומנחת קבוצות. היא הייתה אחת המנחות המבוקשות ביותר, והנחתה קבוצות וסדנאות בארגונים מובילים בארץ. ההתאהבות שלה במקצוע שבחרה הייתה מיידית. היה לה ברור שהיעוד שלה הוא להקנות ידע לאנשים. מהר מאוד היא בלטה יותר ממתחריה: העבודות הגיעו אליה ללא מאמץ, היא עבדה כל יום מבוקר עד לילה ונהנתה מכל רגע בעבודתה.
חגית הפכה להיות אימא אחרי גיל 30. היא החליטה להאט את הקצב כשהיו לה שני תינוקות בהפרש של שנה. חלפו להן השנים והילדים גדלו, ואז היא החליטה לחזור לעבוד במלוא המרץ. אך משהו, גדול ממנה, בלתי מובן, משך אותה לעולם אחר. עולם שאליו תמיד נמשכה- העולם המיסטי.
זה לא קרה ביום בהיר אחד:לאט החלה ההתחברות…
היום, לאחר כברת דרך משמעותית שעברה, היא מאושרת מבחירתה במימוש יעודה, אשר בא לידי ביטוי בתיקשור דרך קריאה בקפה, ובמקביל היא ממשיכה לייעץ לארגונים, להנחות אנשים וקבוצות ולכוון אותם בכל תחומי החיים. וכפי שחגית אומרת: "בחרתי להיות גם וגם".
חדי העין יבחינו שהיעוד שלה נשאר כשהיה, רק שאופן הגשמתו קיבל גיוון מעניין…
ישנם אנשים שהייעוד התחדד והפך למדויק יותר עם השנים. כך קרה גם לרויטל לן כהן:
רויטל כל חייה התנדבה ועשתה רבות למען החברה מאז היותה ילדה, וכחברה בתנועת נוער א-פוליטית לנוער מתנדב. הרצון לייצר חברה ערכית יותר גרם לה לבחור בלימודי עריכת דין, ואת הקריירה שלה החלה כתובעת בפרקליטות ובמשטרה. שם האמינה שתוכל לעשות קצת סדר וצדק בעולם. עבודתה חשפה אותה לחוסר הצדק והעיוות הקיים במדינתנו. כשמציאות זו הכתה בתודעתה, וכשהיא הבינה שאין בכוחה להכיל את העוולות החברתיות שאליהן היא נחשפת מידי יום בעבודתה, היא החליטה לעזוב ולעשות שינוי תעסוקתי קיצוני: רויטל בחרה בלימודי תכנות, ובזה עבדה והתקדמה. באותן שנים היא השתדלה להמעיט את התחככותה עם מה שקורה במדינתנו, ולהתעטף בחומת מגן שהקימה לה.
החומה נפרצה כאשר נולד בנה הבכור, תינוק מקסים עם צרכים מיוחדים. ושוב נחשפה לקושי ולעוולות החברה, שבאו לידי ביטוי בקושי ההתמודדות של ההורים לילדים עם מוגבלויות. למען בנה החליטה "להפוך את העולם" כדי לאפשר לו להתפתח לפי הצרכים והפוטנציאל הטמון בו. בלי להתכוון כלל, הפכה לאוטוריטה בנושא זה. תוך כדי למידת הנושא היא הבינה שנדרש שינוי חברתי ציבורי על מנת לחולל שינוי בתודעה הציבורית. היעוד הפך להיות מוגדר יותר: שינוי חברתי והסברה שמוגבלות היא לא פנימית אלא חיצונית. המטרות הפכו לברורות: שינוי החקיקה בנושא, והגברת ההנגשה לבעלי צרכים מיוחדים ועוד. ההצלחה הראשונה שלה הייתה ועודנה עם הילד הפרטי שלה, אך לא כאן מסתיימת עבודתה: ההצלחה השנייה הייתה חברתית ציבורית: שילוב ילדים בני 3-4 במערכת החינוך הרגילה. ההצלחה השלישית שלה נולדה כשהקימה מאהל של משפחות לילדים עם צרכים מיוחדים. במאהל נוצרה התארגנות אזרחית א-פוליטית של הורים לילדים עם צרכים מיוחדים. כך נוצרה לה קבוצת פעולה, ללא היררכיית תפקידים, שפועלת יחדיו לצורך קידום מטרות הקבוצה: העצמת המשפחות לילדים עם צרכים מיוחדים, פיתוח שירותי ההנגשה, חקיקה וכל מה שנדרש על מנת שהחברה תשנה את התודעה, שלא הנכות או השוני הם המגבלה אלא הנגישות שהחברה מייצרת.
היעוד של רויטל היה מאז ומתמיד יצירת חברה ערכית יותר, אך עתה היעוד הפך להיות ממוקד וברור יותר.
כמובן, שישנם רבים, ששאלת היעוד היא שאלה בלתי פתורה בחייהם. ולמרות שחקרו את הנושא הם עדיין לא יודעים מה היעוד שלהם בחיים.
לפעמים ייעוץ פרטני קצר או אימון אישי עשויים להאיר את השאלה הזו, אך לא תמיד ניתן להגיע לתשובה באמצעותם.
לעיתים התשובה נותרת ללא מענה, והעדר תשובה ברורה גורמת לרבים מורת רוח רבה.
שאלות מנחות לבדיקת היעוד שלך
ישנם אנשים שעצירה ובחינת הנושא, דיה כדי להבין מה היעוד שלהם בחיים.
לעומתם ישנם רבים שצריכים לעבור דרך ארוכה ומפותלת עד שהם מגיעים לגילוי היעוד שלהם.
אני מקבילה את היעוד להתאהבות: כשתתקרבו ליעוד הוא ימשוך אתכם כמו מגנט.
האנטנות הפנימיות שלכם לא יוכלו להתכחש לתחושות שהקרבה אליו תייצר בכם.
היעוד ימשוך אתכם אליו כמו מגנט רב עוצמה, בדיוק כמו התאהבות אמיתית ונכונה.
לעיתים ניתן להתקרב להבנה מה היעוד שלך בחיים לאחר בחינת עיסוקייך בעבר, שגרמו לך להרגיש אושר אמיתי ותחושת סיפוק אדירה. ולא, זה לא חייב להיות בשנים האחרונות. ולא, זה לא חייב להיות במקומות עבודה.
יתכן שתתקרב להבנת ייעודך בתשובה לשאלה – איזה כישורים/ תכונות אופי מייחדים אותך, ושאותם חשוב לך להביא לידי ביטוי בתפקיד חלומותיך.
סביבת היעוד
סביבת היעוד עשויה אף היא לעזור לך בהגדרת היעוד.
יש כאלה, שברור להם, שכדי להפיק מעצמם את המרב נדרשת סביבת אנשים. יש המזקקים את סביבת האנשים וממקדים עוד יותר: לסביבת ילדים בלבד/ מבוגרים בלבד/ בעלי מוגבלויות/ חולים וכוי"ב.
לעומתם ישנם אנשים שברור להם, שהיעוד שלהם צריך להתקיים בספקטרום רחב יותר- חברתי, ציבורי, מדיני או עולמי.
ישנם אנשים שזקוקים לשקט ולבד כדי להפיק מעצמם את התוצר האיכותי ביותר, לדוגמא- אמנים, סופרים וכו'.
סביבת היעוד יכולה להיות שונה ומגוונת ואלו רק דוגמאות בודדות בלבד.
כאמור, הגדרת הסביבה יכולה להיות התחלה להבנת היעוד שלך.
היתרונות של עיסוק בייעוד
פעם לרוב העוסקים במשק הייתה קביעות.
הקביעות הייתה, בין היתר, מגינה על העובדים מפני פיטורין או מהחלטות של ההנהלה לקידום מטרות הארגון על חשבונם של העובדים.
היום מעטים הארגונים במשק אשר העובדים בהם קבועים ומוגנים.
ארגונים רבים נאמנים למטרותיהם, ואינם נאמנים כלל לעובדיהם, ואחת הדרכים הפופולאריות ביותר הינה הבחירה המהירה בפיטורי עובדים.
עובדים רבים חווים את החשש מפני פיטורין, ואין להם שום דרך להתגונן מפניהם.
הדרך הטובה ביותר להקטין את הסיכויים להיות מפוטרים היא להיות עובדים טובים.
הדרך הטובה ביותר להיות עובדים טובים היא לעסוק במה שבאמת נהנים ממנו ובו ניתן להביא לידי ביטוי את מירב הפוטנציאל של הכישורים המיוחדים.
כאמור, זה לא לגמרי מגן מפיטורין אך בהחלט מקטין את הסיכויים, כי תמיד הארגונים ישתדלו להשאיר את העובדים הטובים באמת.
יתכן שהיעוד שלך ברור לך, ויתכן שלא.
אם ברור לך היעוד כדאי מאוד לפעול להגשמתו ולמימושו בחייך התעסוקתיים.
יתכן שהיעוד עדיין לא ברור לך. במקרה כזה כדאי לעשות בירור מעמיק וללמוד את מה שהמשק מציע, ולזכור- הקירבה ליעוד משולה להתאהבות והאנטנות הפנימיות שלך יחושו בו כשיהיה קרוב אליך. הכרות עם מגוון רחב של תפקידים המוצעים במשק עשוי לקרב אותך להבנת היעוד.
הטיב לומר זאת סטיב ג'ובס:"הדרך היחידה להיות מרוצה באמת היא לעשות את מה שאתם מאמינים שהוא עבודה נהדרת, והדרך היחידה לעשות עבודה נהדרת היא לאהוב את מה שאתם עושים. ואם עדיין לא מצאתם את זה, המשיכו לחפש ואל תתפשרו".
לסיכום, עבודה אשר היעוד בה ממומש יגרום לך לחוש סיפוק והנאה, יגרום לך לבריאות טובה יותר ויקטין את סיכוייך לפיטורים.
אם לא מצאתם את ייעוד אל תתפשרו והמשכו לחפש…
אני איתך עד למציאת עבודה,
נירית גלר ג'מילי (MA) – יעוץ מקצועי במציאת עבודה ובניית קריירה