חשוב לי לתת לכם טיפ חשוב לפי כניסה לראיון.
הרבה מאמרים נכתבו על ראיון עבודה, ורבים מהם לא מפרטים על החלק שלפני הראיון, הזמן שבו אתם מגיעים לארגון וממתינים לראיון.
כל כך הרבה מידע חשוב ניתן לאסוף בזמן הזה.
מידע שיכול להגביר את רצונכם לקבל את המשרה וההפך.

אתחיל עם סיפור שקרה ללקוחה שלי, היא ספרה לי בדיעבד למה נחשפה בזמן ההמתנה לראיון:
"הייתי לגמרי עיוורת"- היא סיפרה לי. "רק עיוור לא היה רואה מה שנגלה לעיני לפני שנכנסתי לראיון העבודה. האמת היא שהייתי כל כך נרגשת ולחוצה לפני הראיון, שכן, לפי הגדרת התפקיד זה היה תפקיד שבדיוק "תפור" עבורי. חודשים ארוכים חיפשתי עבודה, הייתי נואשת, כבר לא האמנתי שאמצא את מה שאני מחפשת. ופתאום "נחתה" עלי המשרה הזו. הלחץ וההתרגשות גרמו לי לא להתייחס לארשת פניהם של העובדים, לאווירה במקום ולתקשורת המילולית בין העובדים – הכל היה חמוץ, עכור ומעיק. הקירות סגרו עלי, אך רציתי רק למצוא עבודה ומהר. התקבלתי ונחנקתי….".

ראיון עבודה זה מצב שמלחיץ את רוב מחפשי העבודה ומרוב לחץ קל לפספס מידע, מידע שעשוי להיות בעל השפעה מכרעת על שביעות רצונכם מהתפקיד הבא.

 חשוב שתגיעו לפני הזמן שנקבע לראיון עבודה. זמן זה הכרחי עבורכם לצורך איסוף מידע.
אני ממליצה להגיע 15 דקות לפני זמן הראיון. במקומות בהם ישנה פרוצדורה בכניסה, מומלץ להקדים אף בחצי שעה.

 על אינטואיציות שמעתם? אני ממליצה לכם לפתוח את כל האנטנות, להרגיש עם הבטן, להרגיש את האווירה במקום. לשאול את עצמכם –  האם נעים לכם להיות כאן? מה גורם להרגשה הטובה?  או מה גורם להרגשה המעיקה? לפעמים קל מאוד לאבחן את מקום העבודה בזמן שממתינים לראיון – בקלות ניתן לראות אם האנשים שם מאושרים (או חמוצים), אדיבים (או חסרי סבלנות), אם התקשורת נעימה (צעקות או שקט לא נעים גם אפשר לשמוע) ואפילו לפעמים ניתן לראות ולשמוע את היחס של הממונה הפוטנציאלי עם אנשים אחרים.
שמעתי גם כאלה שסיפרו לי שלא ראו שום דבר מיוחד אך בכל זאת המקום הרגיש לי לא נעים, קלסטרופוביה משהו, אולי הצבעים של הקירות, אולי התכנון של המקום, ואולי בגלל שלא ראו אף לא חיוך אחד סביב, ורק שקט זועף.

 לעיתים ניתן לקבל מידע על הממונה הפוטנציאלי, כמו שסיפרו לי לאחרונה – "העובד שלו נכנס באמצע הראיון לחדר ושמעתי את האופן בו דיבר התנהלה השיחה. כשיצאתי מהראיון ידעתי שלמקום הזה אני לא רוצה לחזור. על ממונה שכזה אני בוחרת לוותר מראש."

 סיכום דברים
תפקיד זה דבר חשוב, אך ישנם דברים חשובים לא פחות, כגון – אקלים ארגוני, מאפייני ממונה ועוד. חשוב שתגדירו לעצמכם מה חשוב שיהיה בתפקיד הבא שלכם מההיבטים האלה ועל מה לא תרצו לוותר.
תנסו לייצר הזדמנויות תעסוקתיות אשר כוללות את התפקיד הנכסף וגם את הארגון והממונה הנכספים.
חשוב שתזכרו, כשאתם מגיעים לראיון עבודה, תגיעו מוקדם יותר, תפעילו את כל החושים שלכם, תספגו ותקלטו מקסימום מידע למרות המצב המלחיץ לפני ראיון עבודה.
אל תזלזלו במידע הזה, זה מידע שיכול להיות בעל חשיבות מכרעת על שביעות רצונכם במקום העבודה הבא שלכם.
תסתכלו על האנשים, על ההבעה שלהם, על דרך התקשורת שלהם, על האדיבות, על החברות בין העובדים, על התקשורת של הממונה עם כפיפיו או עם המקבילים לו ותאספו כל מידע אפשרי.
זמן ההמתנה שלכם לראיון יכול להיות הזדמנות לקבל מידע יקר ערך, מידע שיכול לעזור לכם להסיר מועמדות או להגדיל את תשוקתכם לתפקיד ולארגון.
כל מידע שנאסף בתהליך של חיפוש עבודה הרי הוא מבורך , ומידע שכזה מבורך כפליים
.

לקריאת מאמרים בנושא ראיון עבודה.

לקבלת מדריך למציאת עבודה לחץ כאן.

אני איתך עד למציאת עבודה

נירית גלר ג'מילי (MA)-  יועצת למציאת עבודה
מחברת הספר "המדריך המלא לבחירה ומציאת עבודה"