כל מי שמחפש עבודה נערך לשאלה – מה יגיד עליך המנהל שלך. מרגיש נעים כשיש ממליצים טובים. וכשאין – ברור שהבעיה עשויה לצוף ולפגוע.

אני רגילה לשאלה: "האם לדעתך כדאי שאודיע לממליץ שלי, שהעברתי את הטלפון שלו לפני שאני מוסרת את מספר הטלפון שלו למראיין שראיין אותי?"
זוהי אחת השאלות הנפוצות שאני נשאלת, התשובה שלי תמיד הינה: "זו שאלה חשובה והתשובה יותר מורכבת מאשר כן/ לא".
רוב מחפשי העבודה נתקלים בסיטואציה בה הם מתבקשים לתת ממליצים. ישנם ארגונים רבים אשר נותנים דגש רב על המלצותיהם של הממליצים. כמובן, שאפשר לתת את המספר של הממליץ ולקוות שיגיד עליך דברים נפלאים, אך האם הוא יגיד את מה שנכון להם לשמוע? האם ידגיש את הדברים הנכונים? האם מה שיגיד עליך אכן יקדם אותך ? חשוב לזכור, שבעזרת עבודה נכונה עם ממליץ ניתן להעביר בעזרתו הרבה מידע אודותיך, מידע שעשוי לקדם אותך יותר ממועמדים מתחרים!

7 כללים שיעזרו לך להפיק את המקסימום מהממליץ שלך

1. להודיע לו שיתקשרו אליו, לקבל את אישורו ולבדוק איתו מהן השעות שנוח לו שיתקשרו אליו.כמובן, שעליך להעביר את כל המידע הזה למראיין.
2. לתאר את התפקיד המיועד כפי שהוצג בפניך.
3. להדגיש את התכונות שלדעתך נדרשות ממך, את תחומי האחריות, הידע, הכישורים, וגם תנאי עבודה חריגים (עבודה מהבית, שעות עבודה שונות מהמקובל, לחץ חריג ועוד).
4. לבקש מהממליץ שלך שידגיש דברים שעשית (ניסיון, תחומי אחריות), יכולות (תכונות אופי, כישורים), ידע ותנאי עבודה שצברת בהם ניסיון בתפקיד שבצעת ועליו הוא מעיד.
5. לבקש ממנו, שינסה לדלות עבורכם עוד מידע על התפקיד וכיצד הם התרשמו ממך – זה לגיטימי מאוד שהממליץ ישאל את המראיין, לאחר ששאלו אותו והוא ענה באריכות והקדיש להם מזמנו!
6. לבקש שיעדכן אותך כמתקשרים אליו, מה שאלו ומה ענה.
7. תזכרו שעליכם לשמור על הממליצים שלכם. כדי לשמור עליהם תנסו לבקש מהמראיינים להתקשר לממליצים בשלב מתקדם, כך שלא יבלבלו להם את המוח בשיחות רבות. במקרה שכזה, רמת המוטיבציה שלהם להאריך במילים עשויה לרדת וההמלצה תהיה חמה פחות.

חשוב לי להדגיש, שלא מכל ממליץ ניתן להפיק את כל הדברים הנ"ל ויש לקחת בחשבון את הנתונים הבאים –

  • מאפייני הקשר בניכם – קשר חברי/ קשר מרוחק/ מקורב/ קשר "אבהי" וכוי"ב
  • עד כמה מעריך אותך הממליץ שלך – הערכה חיובית/ גבוהה/ גבוהה מאוד וכיו"ב
  • מהי מידת הפניות שלו לנהל שיחה שכזו  – בעל לו"ז צפוף/ בינוני/ דליל
  • מידת הרצון האמיתי שלו לעזור לך – זה יכול לנוע מ"אדם טוב לב ועוזר" ועד ל"מרוכז בעצמו ולא ירצה לעזור לך כלל" או "מעולם לא ידעת מה דעתו האמיתית עליך"
  • רמת המחויבות שלו לעזור לך – מרגיש שהוא חייב לך (בגין פיטורין מאולצים, לדוגמא) ועד חוסר רצון בולט לעזור לך (עזבת אותו בניגוד לרצונו).

לסיכום
ממליצים זה דבר חשוב ובעל ערך.
לצערי, רוב מחפשי העבודה לא משכילים להפיק את המרב והמיטב מהממליצים שלהם. ועובדה מצערת נוספת שממליצים רבים לא יודעים להמליץ, ולכן זה נכון להנחות ולכוון אותם. קחו אחריות ותשתדלו להתגבר על תחושת חוסר הנעימות שבמצב.
חשוב לזכור, שהממליצים יכולים להעביר עליכם הרבה מאוד מידע חיוני, אשר נתפס כאובייקטיבי ובכך לקדם אתכם בצורה משמעותית בתהליך של חיפוש עבודה.
אל תשכחו, שמראיין טוב עשוי לקטלג ממליץ כממליץ עוין או ההפך. במקרה שכזה ערך ההמלצה עשוי לרדת.
השתמשו בתבונה בממליצים שלכם, הפיצו מהם את המקסימום בתבונה ורגישות.

אני איתך עד למציאת עבודה

נירית גלר ג'מילי – יועצת למציאת עבודה